F L T V 1

Crucea Roșie Vrancea a trimis ajutoare romilor din Bălești

Filiala de Cruce Roșie Vrancea este prima organizație care a răspuns apelului la solidaritate lansat, prin intermediul cotidianului nostru, de Primăria Bălești și Asociația Romilor pentru Integrare prin Dezvoltare Rurală Durabilă, care caută parteneri pentru demararea urgentă a unor programe destinate scoaterii din mizerie și întuneric a comunității romilor din localitate. Astfel, zilele trecute instituția vrânceană de caritate a trimis la Bălești o serie de prime ajutoare care, potrivit celor declarate de primarul Stancu Bălescu, au ajuns la cele mai nevoiașe familii. „Ajutoarele au fost împărțite la trei familii care se află în situațiile cele mai grave. Este vorba de pături, îmbrăcăminte, papuci, jucării, scaune și altele. Desigur, nevoile de aici sunt foarte mari, am vorbit cu doamna director Davidean și vom încerca să aducem și alte ajutoare pentru copiii de aici. Noi așteptăm în continuare parteneri ca să putem demara programe în scopul îmbunătățirii calității vieții comunității rome din comună”, a declarat Stancu Bălescu, primarul comunei Bălești.  
 Pe parcursul săptămânii ce tocmai a trecut, timp de trei zile ați putut citi, în paginile cotidianului nostru, aspecte din viața sutelor de oameni de etnie romă ce locuiesc în zona numită „Țigănie” din comuna Bălești, oameni spre care niciodată nu şi-a îndreptat atenţia vreun ONG. V-am relatat cum în Ţigănia din Băleşti, părinţii au uitat câţi copii au şi cum îi cheamă. Cum lipsa de educație și responsabilitate părintească face ca fetiţe la vârsta pubertăţii să fie gravide cu iubăreţi aflaţi la a doua tinereţe. Ați văzut cum viețuiesc copiii neînregistraţi, deci inexistenţi pentru societatea în care trăim. Și cât de mulți sunt copiii care nu merg şi nici nu vor să meargă vreodată la şcoală!  
Din toate aceste motive şi multe altele, primarul comunei, Stancu Bălescu, şi Constantin Toader, preşedintele Asociaţiei Romilor pentru Integrare prin Dezvoltare Rurală Durabilă, au lansat un apel public către toţi cei care doresc să le devină parteneri în derularea unor proiecte şi programe care să ducă, totuşi, „Ţigănia“ în mileniul trei! Ei doresc să înființeze în comună un centru de zi pentru copii, să le întocmească tuturor copiilor acte de identitate, iar adulților de proprietate, să deruleze programe de educație sexuală, să convingă părinții să-și trimită copiii la școală etc. 

 „Și comunitatea romă trebuie să-și dea interesul!”

 Constantin Toader, președintele Asociației Romilor pentru Integrare prin Dezvoltare Rurală Durabilă și secretar în Partida Romilor „Pro Europa” sucursala Vrancea, a declarat că după ce vor fi identificate exact în teren toate problemele romilor din Bălești, rezolvarea lor nu poate fi făcută decât cu ajutorul altor parteneri.
„Căutăm parteneri din județ, din țară, dar și din străinătate, să putem face proiecte și să accesăm fonduri cu care să venim în sprijinul familiilor vulnerabile din comunitățile de romi. Probleme sunt multe, țin atât de sănătate și lipsa locurilor de muncă, cât și de învățământ, de educație. O mare parte din copiii romi frecventează cursurile școlare, dar sunt foarte mulți care nu merg la școală pentru că sunt foarte săraci. Foarte mulți părinți trăiesc din venitul minim garantat și alocația de stat a minorilor. Bine-nțeles că și comunitatea romă trebuie să-și dea interesul și trebuie să înțeleagă că copiii trebuie să frecventeze școala. Și fac un apel către toate comunitățile de romi: părinții să-și trimită copiii la școală!”, a declarat Constantin Toader, precizând că toate filialele Partidei Romilor ar trebui să se unească în derularea unor acțiuni de îmbunătățire a vieții romilor din Vrancea, în conformitate cu Strategia Guvernamentală a României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității romilor pentru perioada de până în anul 2020.
 Prima organizație care și-a oferit sprijinul este Filiala de Cruce Roșie Vrancea, trimițând ajutoare pentru câteva familii, dar și o bicicletă pentru Robert, copilul minune care știe să citească și să socotească încă de la vârsta de cinci ani.
„Crucea Roșie s-a alăturat, în măsura posibilităților de care a dispus, nevoilor unor membri din comunitatea romă din comuna Bălești, cu ajutoare materiale constând în articole de îmbrăcăminte pentru adulți și copii, paturi, lenjerii, produse de igienă personală, alte produse de igienă, produse alimentare, scăunele pentru copii, jucării de pluș, plite electrice de gătit etc. Impresionantă este povestea micuțului Robert din această comunitate, inteligent peste medie așa cum arată abilitățile lui, și care a știut întotdeauna să stabilească ierarhia priorităților în funcție de necesitățile familiei și nu de dorințele personale. Crucea Rosie Vrancea îi donează o bicicletă, deoarece el a strâns bani în pușculita lui mult timp, pentru a-și achiziționa un calculator sau o bicicletă dar, pentru că familia avea nevoie de hrană, a preferat să cumpere un porc, renunțând la dorințele lui de copil. Sperăm ca Robert, prin voință și cu ajutorul primit de la semeni, să își depășească condiția socială și să ajungă să ajute el”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.
 Puteți reciti reportajele apărute în cotidianul nostru cu privire la situația comunității romilor din Bălești, accesând următoarele patru linkuri: 
http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-revolt-tor--in-iganie-locul-unde-oamenii-traiesc-ca-n-evul-mediu_2_165083.html
http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-gravide-de-la-14-ani-vor-sa-i-lase-copiii-in-spital_2_165133.html
http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-copii-care-traiesc-dar-nu-exista-ei-n-au-certificate-de-na-tere_2_165181.html
http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-robert-geniul-din-balesti-stie-sa-citeasca-si-sa-socoteasca-de-la-cinci-ani_2_165039.html

SURSĂ: monitorulvn.ro